Informace k zájezdu
Durmitor a Bjelasica - turistika a moře

Úvodní stránka zájezdu Durmitor a Bjelasica - turistika a moře ( Černá Hora, Balkán, Turistika horská )

NáročnostPočasíMěnaMapyVybaveníPojištěníFotogalerie

CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 3

Je třeba počítat s tím, že jedeme do vysokých skalnatých hor (Durmitor a Komovi). Je proto nutná odpovídající fyzická a psychická kondice. Délka jednotlivých tras je asi 3-6 hodin čistého času chůze, což odpovídá túrám s převýšením maximálně 900 m denně. Technicky nejnáročnější je výstup na nejvyšší vrchol Durmitoru - Bobotov Kuk, kde je nutné se několikrát přidržovat rukama skály, není ale třeba žádné zvláštní vybavení. Výstup na Bobotov Kuk je možné vynechat a jít pouze do sedla pod vrcholem. Túry na Bjelasici jsou náročné spíše potřebou vytrvalosti a odolnosti v případě zhoršeného počasí. Náročnější turistický program je vyvážen odpočinkem u moře a návštěvou pamětihodností. Případně je možné udělat si individuální program v podhůří. Autobus nám bude k dispozici po celou dobu zájezdu a budeme jej využívat k zajištění našeho programu. V autobuse si budete moci nechávat nepotřebné věci.

POČASÍ

Aktuální předpověď počasí můžete sledovat na:
http://hory-doly.blogspot.com/2008/01/cerna-hora-pocasi-snih.html
Kontinentální počasí ve vnitrozemských horách (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Prokletije) se velmi liší od středomořského podnebí na pobřeží. Teploty jsou zde asi o 6-15 °C (dle nadmořské výšky - každých 1000 m nahoru je asi 6 °C dolů) nižší než na pobřeží. Od června do září můžete čekat denní teploty kolem 15-25 °C, vysoko v horách i nižší. Noční teploty ve výšce kolem 1000 m n.m. asi kolem 10-15 °C. Při přechodu studené fronty budou uvedené teploty nižší. Vysoko v horách může foukat silný vítr, který snižuje vnímanou teplotu (wind chill effect). V červnu a asi i v červenci bude pravděpodobně na některých místech v horách ležet i sníh. V odpoledních hodinách se mohou objevit na horských hřebenech bouřky z tepla.

MĚNA A KAPESNÉ

V Černé Hoře je oficiální měnou euro, jehož aktuální kurz je v ČR denně zveřejňován.
Ceny: Na útratu lze doporučit cca 130-180 €. V restauracích se najíte za 2-7 €, pivo stojí 1,50 €, káva espreso 0,70-1,40 €, limonády 1,50 €, burek 1 €, pečivo dle druhu 0,30-2 €. Návštěva restaurace bude možná 2., 6., 7. a 8. den a v případě dostatku času i 1. den zájezdu. Každopádně si s sebou k předpokládaným výdajům vezměte finanční rezervu 20-50 € dle vašeho uvážení.
Výměna peněz: Platby kartou nejsou příliš rozšířené. Ve městech (Žabljak, Kotor, Mojkovac) lze využít bankomatů - vydají vám však max. 200 €, ovšem vaše banka si naúčtuje nemalý poplatek. Doporučujeme vézt s sebou peníze již v eurech.

MAPY A LITERATURA

Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu
(doporučujeme: http://www.pruvodcenakopce.cz/ ).
Zájemcům doporučujeme navíc:
• průvodce Černá Hora, nakl. Freytag a berndt, 2003
• průvodce Ivo Petr, Hory Balkánu, nakl. Mirago, 2003
• mapa Durmitor 1 : 25 000 (lze koupit v Žabljaku za 3-5 €)
• mapa Bjelasica Komovi 1 : 60 000

Kvalitní offline GPS mapy pro mobilní aplikace Locus Maps a Orux si můžete stáhnout zde: http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe. Návod na snadnou instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde: http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad. Další velmi podrobné turistické i cyklistické rastrové mapy pro aplikaci Locus a další ve formátu .sqlitedb můžete stáhnout zde: Mapy Černá Hora

DOPORUČENÉ VYBAVENÍ

Jelikož nikdy není potřeba nosit vaše věci dále od autobusu, je lepší sbalit si veškeré věci raději do větší cestovní tašky, popřípadě kufru (jsou skladnější do busu namísto velkých batohů s popruhy a bederními pásy).
Nezbytné vybavení: Platný cestovní doklad, dostatečné množství eur, české koruny na útratu v autobuse, kartičku zahraničního cestovního pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění, karimatka, spacák, čelovku s náhradními bateriemi a do dvojice (trojice) spolehlivý stan (nejlépe samonosný). Z důvodu předepsaných váhových limitů pro autobus a omezené plochy ke stanování v kempu zvolte adekvátní velikost stanu (pokud cestujete sami či s jedním spolucestujícím, vhodný je stan menší či střední velikosti).
Doporučené vybavení: Potřeby osobní hygieny, krém s UV filtrem, sluneční brýle s UV filtrem do hor kategorie 3 a vyšší, pravidelně užívané léky, lžíce, ostrý nůž (nejlépe zavírací), láhve na vodu (nejméně 3 l na osobu), zápalky (zapalovač), otvírák a lékárničku. Pro dvojici (trojici): vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač), otvírák, nádobí na vaření (ešus,…). Malý batoh (30-40 l), do kterého se vejde vše potřebné ke strávení jednoho dne v přírodě.
Oblečení: Oblečení do pohody i nepohody volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo, 2. a 3. vrstva silnější termoprádlo, fleece, polartec, windstopper, no wind, 4. vrstva "svrchní" šusťák, gore-tex, gelanots, … (moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort), kraťasy, trička, ponožky (nejlépe trekové z moderních materiálů), plavky, čepice, rukavice, pláštěnku (i na batoh). Na nohy kvalitní "rozchozené" boty do hor (ne "kanady") a sandály, aby si nohy po celodenní túře odpočinuly.
Strava: Stravování je po celou dobu zájezdu z vlastních či dokoupených zásob. Základní potraviny je většinou možné dokoupit až na místě (pečivo, ovoce, zeleninu, …). Doporučujeme vařit a stravovat se ve 2 až 3 lidech.
NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, slanina, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, sušené mléko, kondenzované mléko v tubě, čokolády, pudink do vody, čaj, šumivé tablety do vody, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cibule, česnek, cukr, sůl, koření, slivovice, …
Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Při nakupování se dívejte na dobu přípravy - vaření (ať vyjdete s palivem a nevaříte jídlo příliš dlouho). Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha)!!! Počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Voda je k dispozici ráno a večer v místě ubytování.
Osobní lékárnička: Léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem, (rum či slivovice jako dezinfekce a anestetikum). V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.
• Je nutné dodržet přijatelnou váhu zavazadla, tj. 15-20 kg a snažte se o maximální skladnost.

Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy

POJIŠTĚNÍ:

V ceně zájezdů není zahrnuto cestovní pojištění ani pojištění storna zájezdu. Účastníkům zájezdů CK Alpina nabízíme možnost zprostředkování zahraničního cestovního pojištění i pojištění storna zájezdu od pojišťovny Generali, a.s. Ti, co cestují častěji, si mohou sjednat členství v alpském spolku Alpenverein, jehož pojištění pokrývá téměř všechny rizikové sportovní aktivity a platí jeden kalendářní rok.

FOTOGALERIE Z MINULÝCH ZÁJEZDŮ

Zuzka Šulcová - Černá Hora - Durmitor a Bjelasica 2005, Petr Matucha - Černá Hora 2006, Aleš Paděra - Durmitor, Bjelasica, Komovi, Kotor, Paklenica 2006, Markéta Polášková - Durmitor a Bjelasica 2006, Veronika Pelikánová - Černá Hora 2007 - Durmitor a Bjelasica, David Hainall - Povídání o zájezdu Krásy Černé Hory 2013, David Hainall - Černá Hora 2013, Články od garanta zájezdu Davida Hainalla na idnes.cz.