Náročnost • Počasí • Měna • Mapy • Vybavení • Pojištění • Fotogalerie
CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 3-4
Čekají nás dva vícedenní přechody natěžko (Durmitor, Bjelasica) a jednodenní horská túra (Komovi). Je třeba počítat s tím, že jedeme do hor, a je proto nutná odpovídající fyzická a psychická kondice. Délka denních túr je asi 5-7 hodin čistého času chůze, což odpovídá asi 7-9 hodinám celkového času i se zastávkami. Průměrně denně nastoupáme 1000 m. Durmitor jsou vysoké skalnaté hory, Bjelasica je spíše travnatá. Technicky nejnáročnější je asi výstup na nejvyšší vrchol Durmitoru, Bobotov Kuk, kde je nutné se několikrát přidržovat rukama skály, není ale třeba žádné zvláštní vybavení. Výstup na Bobotov Kuk je možné vynechat a jít pouze do sedla pod vrcholem. Není nutné absolvovat celý plánovaný program, ale můžete sestoupit z hor a udělat si individuální program v podhůří v blízkosti autobusu nebo se přidat ke skupině, která chodí jednodenní túry nalehko - Durmitor, Bjelasica a moře pohodově. Náročný přechodový program je vyvážen návštěvou kláštera Morača, starých pobřežních měst Kotoru a Budvy a odpočinkem u moře. Autobus nám bude k dispozici pro cestu do Černé Hory a zpět. Využijeme jej také k zajištění našeho programu 7.-9. den zájezdu. V autobuse bude možné nechat věci, které nebudeme potřebovat během horského putování.
POČASÍ
Aktuální předpověď počasí můžete sledovat buď na:
http://hory-doly.blogspot.com/2008/01/cerna-hora-pocasi-snih.html nebo na norském meteorologickém serveru http://www.yr.no , kde stačí do vyhledávače zadat některé z míst z našeho programu.
Kontinentální počasí ve vnitrozemských horách (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Prokletije) se velmi liší od středomořského podnebí na pobřeží. Teploty jsou zde asi o 6-15 °C (dle nadmořské výšky - každých 1000 m nahoru je asi 6 °C dolů) nižší než na pobřeží. Od června do září můžete čekat denní teploty kolem 15-25 °C, vysoko v horách i nižší. Noční teploty ve výšce kolem 1000 m n. m. se pohybují mezi 10-15 °C. Při přechodu studené fronty budou uvedené teploty nižší. Vysoko v horách může foukat silný vítr, který snižuje vnímanou teplotu (wind chill effect). V červnu a asi i v červenci bude pravděpodobně na některých místech v horách ležet i sníh. V odpoledních hodinách se mohou objevit na horských hřebenech bouřky z tepla.
MĚNA A KAPESNÉ
V Černé Hoře je oficiální měnou euro, jehož aktuální kurz je v ČR denně zveřejňován.
Ceny: Na útratu lze doporučit cca 100-130 €. V restauracích se najíte za 2-7 €, pivo stojí 1,50 €, káva espreso 0,70-1,40 €, limonády 1,50 €, burek 1 €, pečivo dle druhu 0,30-2 €. Návštěva restaurace bude možná 2., 6., 7. a 8. den a v případě dostatku času i 1. den zájezdu. Každopádně si s sebou k předpokládaným výdajům vezměte finanční rezervu 20-50 € dle vašeho uvážení.
Výměna peněz: Platby kartou nejsou příliš rozšířené. Ve městech (Žabljak, Kotor, Mojkovac) lze využít bankomatů - vydají vám však max. 200 €, ovšem vaše banka si naúčtuje nemalý poplatek. Doporučujeme vézt s sebou peníze již v eurech.
MAPY A LITERATURA
Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu
(doporučujeme: http://www.pruvodcenakopce.cz/ ).
Zájemcům doporučujeme navíc:
• průvodce Černá Hora, nakl. Freytag a berndt, 2003.
• průvodce Ivo Petr, Hory Balkánu, nakl. Mirago, 2003.
• mapa Durmitor 1 : 25 000 (lze koupit v Žabljaku za 3-5 €).
• mapa Bjelasica Komovi 1 : 60 000 (lze koupit v Kolašinu za 3-5 €).
Kvalitní offline GPS mapy pro mobilní aplikace Locus Maps a Orux si můžete stáhnout zde: http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe. Návod na snadnou instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde: http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad. Další velmi podrobné turistické i cyklistické rastrové mapy pro aplikaci Locus a další ve fromátu .sqlitedb můžete stáhnout zde: Mapy Černá Hora
DOPORUČENÉ VYBAVENÍ
Jelikož si všechny potřebné věci ponesete po dobu přechodu hor na zádech, snažte se maximálně ušetřit na váze, neberte s sebou nic, co nutně nepotřebujete.
• Nezbytné vybavení: Platný cestovní doklad, dostatečné množství eur, české koruny na útratu v autobuse, kartička zahraničního cestovního pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění, karimatka, spacák, čelovku s náhradními bateriemi a do dvojice (trojice) spolehlivý stan (nejlépe samonosný). Z důvodu předepsaných váhových limitů pro autobus a omezené plochy ke stanování v kempu zvolte adekvátní velikost stanu (pokud cestujete sami či s jedním spolucestujícím, vhodný je stan menší či střední velikosti).
• Doporučené vybavení: Teleskopické hole, potřeby osobní hygieny, krém s UV filtrem, sluneční brýle s UV filtrem do hor kategorie 3 a vyšší, pravidelně užívané léky, lžíce, ostrý nůž (nejlépe zavírací), láhve na vodu (nejméně 3 l na osobu) a lékárnička.
Pro dvojici (trojici): vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač), otvírák, nádobí na vaření (ešus, …).
• Oblečení: Oblečení do pohody i nepohody volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo, 2. a 3. vrstva silnější termoprádlo, fleece, polartec, windstopper, no wind, 4. vrstva "svrchní" šusťák, gore-tex, gelanots, … (moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort), kraťasy, trička, ponožky (nejlépe trekové z moderních materiálů), plavky, čepice, rukavice, pláštěnku (i na batoh). Na nohy kvalitní "rozchozené" boty do hor (ne "kanady") a sandály, aby si nohy po celodenní túře odpočinuly.
• Strava: Jídlo na 4denní přechod Durmitoru si poneseme ze Žabljaku. Pak se přesuneme na Bjelasicu a bude tedy možnost zásoby jídla doplnit z autobusu nebo dokoupit v Kolašínu. Doporučujeme vařit a stravovat se ve 2 až 3 lidech.
NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, slanina, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, sušené mléko, kondenzované mléko v tubě, čokolády, pudink do vody, čaj, šumivé tablety, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cibule, česnek, cukr, sůl, koření, slivovice, …
Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Při nakupování se dívejte na dobu přípravy vaření (ať vyjdete s palivem a nevaříte jedno jídlo příliš dlouho). Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha)!!! Počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Většinou je možné přes den doplnit vodu ze studánek či horských potoků, ale některé dny je voda dostupná jen ráno a večer na tábořišti.
• Osobní lékárnička: Léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem, (rum či slivovice jako dezinfekce a anestetikum). V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.
• Je nutné dodržet přijatelnou váhu zavazadla, tj. 15-20 kg a snažte se o maximální skladnost.
Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy
POJIŠTĚNÍ:
V ceně zájezdů není zahrnuto cestovní pojištění ani pojištění storna zájezdu. Účastníkům zájezdů CK Alpina nabízíme možnost zprostředkování zahraničního cestovního pojištění i pojištění storna zájezdu od pojišťovny Generali, a.s. Ti, co cestují častěji, si mohou sjednat členství v alpském spolku Alpenverein, jehož pojištění pokrývá téměř všechny rizikové sportovní aktivity a platí jeden kalendářní rok.
FOTOGALERIE Z MINULÝCH ZÁJEZDŮ
Zuzka Šulcová - Černá Hora - Durmitor a Bjelasica 2005, Petr Matucha - Černá Hora 2006, Aleš Paděra - Durmitor, Bjelasica, Komovi, Kotor, Paklenica 2006, Markéta Polášková - Durmitor a Bjelasica 2006, Pavel Juřica - Durmitor a Bjelasica 2008, Petra Středová - Durmitor a Bjelasica 2011, Články od garanta zájezdu Davida Hainalla na idnes.cz.